Alle Zeeuwse knoppen van Zeeuws Meisje zijn gemaakt van hoge kwaliteit tin, nikkelvrij en zwaar verzilverd met 99% fijnzilver.
Zilver is een metaal dat reageert met zijn omgeving en zwart kan oxideren. Dit is een natuurlijke eigenschap van zilver, die niet kan worden verholpen.
Vroeger werd oxidatie verhinderd door zilveren sieraden te vernikkelen. Nikkel heeft de eigenschap dat het zeer hard is en het zilver heel goed afdekt zodat het niet met de omgeving kan reageren. Maar nikkel mag momenteel in Nederland niet meer gebruikt worden voor sieraden, omdat het door de huid opgenomen wordt en allergieen op kan wekken.
Het is dus helaas mogelijk dat uw zilveren of verzilverde sieraden van Zeeuw Meisje zwart worden. Als u het vaak draagt, zal het veel minder snel zwart worden. Wanneer zilver op de huid gedragen wordt, wordt het warm en gaat daardoor meer glanzen.
Mocht het toch gebeuren dat het zwart wordt na lange tijd in onbruik, dan is dit op eenvoudige en goedkope wijze schoon te maken zonder te hoeven poetsen.

Hoe zwarte aanslag op zilver te verwijderen:
Leg in een bakje (geen metalen bakje) op de bodem een velletje aluminiumfolie (liefst eerst verkreukelen en dan weer uittrekken)
Doe er een flinke bodem heet water bij (niet kokend) en een paar lepeltjes soda. Leg het sieraad erop en zorg dat het voorwerp het aluminiumfolie raakt.
De vlekken verdwijnen na een paar minuten.
De reden is dat de folie een zogenoemd negatief reductie potentiaal bezit. Dat wil zeggen dat het makkelijk elektronen afgeeft aan andere stoffen. Om dat te ervaren hoef je maar een stukje zilverpapier tegen een metalen vulling aan te houden; wat je voelt is een stroom elektronen die vanuit alumiumfolie het folie naar je kies loopt.
Bij het zilver loopt er ook zo’n stroom. Maar in de natuurkunde geldt dat waar een elektrische stroom heen gaat, er ook iets terug moet stromen. Bij het zilver is dat de sulfide (zwarte aanslag), dat van je zilver naar het aluminiumfolie trekt.

© 2009 - 2024 Kunstkado | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel