De Zeeuwse knop is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Zeeland. Het is een bijzonder mooi cultureel voorwerp. In de 17e eeuw gebruikt als kledingknoop voor de burgerij.Vanaf ongeveer de helft van de 19e eeuw, werd de Zeeuwse knoop verder ontwikkeld. Er werd fijn draadwerk gebruikt voor de onderkant en daarop werden halve bollen gesoldeerd. Zo werden de Zeeuwse knopen steeds meer een siervoorwerp.
In de loop der tijd waren de Zeeuwse knopen ook een waar statussymbool geworden, gouden knopen voor de boeren (die toendertijd relatief rijk waren). In het algemeen kon men stellen hoe groter de knoop, hoe rijker de drager. Ook vrouwen begonnen de Zeeuwse knop te dragen, vooral als sierspeld in de muts.
Er kwamen steeds meer toepassingen voor de Zeeuwse knoop, zo waren er zilveren pillendoosjes met Zeeuwse knoop, steeds meer Zeeuwse knop sieraden met onder andere bloedkoraal, zelfs kastknoppen, broekstukken en flessenstoppen met Zeeuwse knoop.
Ook in de rest van Nederland kon men de Zeeuwse knop zeer waarderen. Over zee belanden de Zeeuwse knopen op vele plaatsen, zelfs de klederdracht van Hindeloopen heeft Zeeuwse knopen. Verhuizende dochters namen hun Zeeuwse knoppen mee en ook bezoekers van Zeeland kochten en kregen Zeeuwse knopen. Erfenissen verspreidden zich over het land. Zo verkreeg de Zeeuwse knop steeds meer bekendheid in heel Nederland.
In 2010 wilde Tinka Leene iets doen om het prachtige pronkstuk, de Zeeuwse knop, te behouden als cultuurgoed ook voor toekomstige generatie. Zij ontwikkelde een bakvorm in de vorm van een Zeeuwse knop. Dit werd een daverend succes, en dat niet alleen, het bracht de interesse in de Zeeuwse knop weer helemaal tot leven en er ontstond een heuse rage.
Kunstkado sprong in op de trend door veel antieke Zeeuwse knopen als exacte kopie na te gieten en op de markt te brengen. Anderen kwamen met Zeeuwse knop kazen, Zeeuwse knop zeepjes, Zeeuwse knop bonbons, Zeeuwse knop hekken, Zeeuwse knop fietsbellen, Zeeuwse knop speldenkussens en Zeeuwse knop stoeptegels. Het einde van de rage is nog lang niet in zicht, ook op dit moment worden er nog volop nieuwe Zeeuwse knop artikelen ontwikkeld. Deze rage begint al over te slaan naar de rest van Nederland, de Zeeuwse knoop is immers niet alleen Zeeuws cultureel erfgoed maar ook Nederlands cultureel erfgoed. En dan nog wel een heel bruikbare met allemaal bruikbare artikelen, alleen dat is al typisch Nederlands, je moet er wel wat aan hebben. Waar voor je geld en geen cent teveel. De zuunige Zeeuwen en de zuinige Hollanders verschillen daarin niet van elkaar.
Ook in het buitenland, denk aan Canada, Amerika, Nieuw Zeeland, Brazilie, Mexico waarheen veel Nederlanders geemigreerd zijn. Juist in het buitenland stellen mensen nog meer prijs op een nostalgisch Zeeuwse knoop aandenken uit Nederland. Ook hier worden de sieraden weer doorgegeven aan de volgende generatie, die vaak niet eens Nederlands spreekt, maar zodoende wel bekend met de Zeeuwse knop. Dan Dutch button genoemd.
Zodat de Zeeuwse knop niet alleen deel uitmaakt van de geschiedenis, maar ook van het heden en de toekomst. De Zeeuwse knop staat in volle bloei ! Een waardevol verzamelobject dat generaties lang wordt doorgegeven en de herinnering aan lang vervlogen tijden levend houdt.